Monday, 16 June 2014

Sup Ketam

Assalamualaikum.
Hari ini nak share resepi sup ketam. Sup ketam ini simple sesuai untuk orang sakit especially demam denggi.
Nah, jamah dulu gambar ini.
Pesanan awal :
1. Jangan letak minyak banyak sangat kerana ketam itself mengeluarkan minyak
2. Bila ketam masak warna dia bertukar menjadi merah


Bahan:
  • ketam 
  • bawang putih -3 ulas
  • bawang merah - 1/2 biji
  • halia -1cm
  • lada hitam -ikut suka 
  • kentang -1 biji potong kecil
  • daun sup
  • garam gula
Cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, merah, halia yang dipotong sehingga agak-agak garing
  2. Masukkan ketam
  3. Masukkan air 
  4. Masukkan kentang, lada hitam, garam gula
  5. Biarkan sehingga ketam dan kentang masak
  6. Tabur daun sup





No comments:

Post a Comment